Mange tror, at det er vores transport, der er den største miljøsynder, men faktum er, at fødevarekæden har større indflydelse på vores planet end som så. Det var blandt andet med dette for øje, at Knorr, WWF og andre førende navne indenfor ernæringslære og bæredygtighed satte sig sammen og overvejede: Hvordan kan vi flytte fokus fra alle skræmmekampagnerne om, hvad vi ikke må spise, og i stedet for sætte fokus på, hvad der rent faktisk er godt at spise?
Samtalen har udmøntet sig i en liste på 50 vegetabilske råvarer, der skaber værdi både ud fra et ernærings- og miljømæssigt synspunkt. Listen inkluderer for eksempel spinat, rødkål, hørfrø, persillerod, quinoa, spelt, boghvede, linser, hestebønner, mungbønner og bønnespirer. Et par af ingredienserne kan synes ukendte, men i de fleste tilfælde er der blot tale om ingredienser, der er gået i glemmebogen. Fælles for dem alle er, at de er prisvenlige, sunde, let tilgængelige, næringsrige, smagfulde, og så er de udviklet, høstet og produceret med omtanke for vores planet.
Små ændringer, stor forskel
De fleste ved, at det, man spiser, har en indvirkning på menneskers og planetens sundhed. Her er nogle eksempler på små ændringer, der kan gøre en stor forskel.
- VARIATION AF GRØNTSAGERNE
Ved at spise et varieret udvalg af grøntsager kan vi øge vores indtag af antioxidanter, vitaminer og mineraler. - UDSKIFTNING AF PROTEINKILDER
Ved at erstatte kød, fjerkræ og fisk med vegetabilske proteinkilder kan vi reducere vores miljøpåvirkning betydeligt. - ÆNDRING AF KULHYDRATKILDER
Ved at erstatte ris og hvede med andre næringsrige kulhydrater, som for eksempel quinoa, kan vi øge indtaget af næringsstoffer og bidrage til at forbedre jordbunden.
Ønsker du at læse mere om Future 50 produkterne, kan du downloade hele Future 50 rapporten, samt finde inspiration og opskrifter, på ufs.com under ”Inspiration til kokke”.
Hent F50F-rapporten
Her er en liste over alle afgrøderne. Download, og bliv inspireret. De afgrøder, som vi vil fokusere på i løbet af året, er fremhævet på listen.
Fleksitar, det “nye” sort
At grønt er trendy, har de færreste nok misset, og forbrugerne har allerede gjort store ændringer i deres forbrugsmønster. At købe lokalproduceret, skære ned på kødforbruget og reducere madspild er allerede hverdag for mange. Desuden viser undersøgelser, at hver anden forbruger kan forestille sig at ændre deres spisevaner for at reducere påvirkningen af klimaet. Og faktum er, at vi nordboere generelt er meget åbne for at spise mere plantebaseret
Vidste du, at ...
- Der er mellem 20.000 og 50.000 spiselige planter på vores planet. Af disse spiser vi kun sølle 150-200 af dem på regelmæssig basis.
- Verdens landbrug tegner sig for cirka 25 % af drivhuseffekten, og 60 % af dette skyldes vores dyrehold.
- At man forventer, at vi i 2050 er 10 milliarder mennesker på jorden, der alle skal have mad på trods af begrænsede ressourcer og helst uden nogen indvirkning på klimaet.
Källa: Future 50 Foods report
Alle 50 råvarer
Alger
- Laver tang
- Wakame tang
Bønner og linser
- Adzuki bønner
- Sorte bønner
- Fava bønner
- Bambara jordnødder
- Hestebønner
- Linser
- Mamara bønner
- Mung bønner
- Soya bønner
Caktus
- Nopal
Gryn og korn
- Amarant
- Boghvede
- Finger Millet
- Fonio
- Khorasan hvede
- Quinoa
- Spelt
- Teff
- Vilde ris
Grøntsagsfrugter
- Græskarblomster
- Okra
- Orange tomate
Bladgrøntsager
- Beder
- Broccoli
- Kål
- Moringa
- Græskarblade
- Pak Choi
- Rødkål
- Spinat
- Brøndkarse
Svampe
- Enoki svampe
- Maitake svampe
- Saffron Milk Cap svampe
Nødder og kerner
- Flaxfrø
- Hampefrø
- Sesamfrø
- Valnødder
Rodfrugter
- Sort Salsify
- Persillerod
- Den hvide Icicle radise
Spirer
- Alfalfa spirer
- Spirede kidney bønner
- Spirede kikærter
Knolde
- Lotusrod
- Ube (lilla yam)
- Yam bønne rod (Jicama)
- Rød Indonesisk (Cilembu) sød kartoffel