Træt af kød, men frisk på proteiner? Benyt dig af bønner og linser, eller som vi kalder dem: “naturens superhelte”.
Bønner og linser tilhører som du sikkert allerede ved, bælgplante-slægten. Bælgplanter er ikke kun sunde for mennesker, men også for jorden, fordi de beriger den jordbund, de dyrkes i. Blandt andet opfanger planterne kvælstoffet i luften, som derefter transporteres ned i rødderne. Kvælstoffet akkumuleres i rodsystemet og udskilles i jorden. Dette sker ikke kun under plantens levetid, men også når den visner.
Mungbønner
En fantastisk anvendelig bønne, der passer perfekt i mange forskellige sammenhænge, i alt fra nudelretter til is. Derudover er mungbønner rigtig gode at dyrke spirer på. Resultatet er vitaminrige små godbidder, som for eksempel ser godt ud i salater og sandwich.
Hestebønner
Hestebønnen har en sød, græsagtig smag og en smøragtig konsistens. Selve bønnen er beskyttet af en bælg, som kan spises rå, når planten er ung. Efterhånden som planten ældes, bliver bælgen hårdere, og derefter spises den sjældent på grund af konsistensen og den bitre smag. Brug den protein- og fiberrige hestebønne i risotto, supper og gryderetter.
Linser
Intens, pebret eller sød? Der er dusinvis af linsesorter, som alle adskiller sig lidt fra hinanden, hvad angår smagen, men som har det til fælles, at de er fyldt med protein, fibre og kulhydrater. Linser er et CO2-venligt valg med et kuldioxidaftryk, der er 43 gange mindre end for oksekød.
Kilde: Future 50 Foods report