Menu

Marie Hjort er vores bæredygtighedskoordinator og svenske udbudsansvarlig, og hun er meget imponeret over det drive, der ses i restaurationsbranchen. Vi benyttede lejligheden til at tale med hende om, hvorfor hun tænker så meget på jord, og hvorfor planeten ville være et lidt bedre sted, hvis vi alle handlede "lidt mere regenerativt" i vores dagligdag. Velbekomme!

Først og fremmest: Hvad laver du egentlig i løbet af dagen?
– En stor del af mit job er at forsøge at kommunikere Unilevers arbejde med bæredygtighed til kunder, partnere og kolleger. Jeg giver også input til Unilevers globale team og kommunikerer, hvad der foregår heroppe hos os. Som udbudsansvarlig sørger jeg for, at vores kunder i den svenske offentlige sektor får den service, de forventer, og de produkter, de ønsker. Rollerne som bæredygtighedskoordinator og udbudsansvarlig overlapper naturligvis en hel del.

Hvilke spørgsmål og overvejelser møder du, når du besøger kunder?
– "Hvad gør I for klimaet?" er det mest almindelige spørgsmål i øjeblikket! Det er tydeligt, at det nu er op til fødevareindustrien at bevise sit værd. Da jeg startede her i 2011, handlede en stor del af mit arbejde om at sætte fokus på bæredygtighed og få kokke til at tænke over den slags spørgsmål. Nu oplever jeg, at jeg får flere spørgsmål tilbage! Det gør mig glad, for det giver mig mulighed for at fortælle om Unilevers arbejde med bæredygtighed.

Så der er simpelthen stor interesse for denne type spørgsmål?
– Ja, jeg siger altid, at hvis alle lavede mad, som de gør i svenske skoler og børnehaver, ville vi være nået langt. Når det er sagt, er det ikke så meget en "interesse" som en selvfølgelighed, der også helt naturligt omsættes til praksis. Jeg er meget imponeret over kreativiteten og bevidstheden i de offentlige køkkener.

Unilever fokuserer i øjeblikket meget på regenerativt landbrug. Hvad er det egentlig?
– Nu er det bestemt ikke kun Unilever, der taler om regenerativt landbrug. Vi er én blandt mange, og der er både små og store aktører. Kort sagt handler regenerativt landbrug om jordens sundhed. Mere detaljeret er der flere forskellige landbrugsmetoder, hvis fællesnævner er, at der arbejdes for at give noget tilbage til jorden og naturen, så den til gengæld kan arbejde for os mennesker. En sund jord er mere næringsrig, binder mere CO2, holder sig lettere fugtig og er mere modstandsdygtig over for vind og vejr.

Hvorfor er det på dagsordenen lige nu?
– Hvad Unilever angår, tror jeg, det handler om, at man virkelig er begyndt at se resultater nu. I 2021 lancerede Unilever sine principper for regenerativt landbrug og begyndte samtidig at arbejde på det i større skala med forskellige partnere. Sidste år blev resultaterne af fire regenerative projekter præsenteret, og det var fantastiske resultater! I et af projekterne, der blev gennemført med en spansk tomatleverandør, blev CO2-udledningen reduceret med 37 %, og antallet af vilde bestøvere steg med 173 %.1 Sådan noget giver mig håb!

Hvad er så forskellen på at tænke bæredygtigt og tænke regenerativt?
– Vi taler nu om at gå fra "at gøre mindre skade" til "at gøre mere gavn". F.eks. er dette en udvikling fra at dyrke og høste på en måde, der ikke forstyrrer det eksisterende dyreliv, hen imod praksisser, der endda kan fremme dyrelivet og biodiversiteten. Så du efterlader mere, end du tager. Forestil dig de magiske ting, der kunne ske, hvis vi implementerede den tankegang i vores hverdag uden for landbruget.

Og hvorfor går Unilever op i det?
– Det er del af arbejdet med at nå vores bæredygtighedsmål, som er fordelt på fire områder: Klima, Natur, Plast og Forsyning3. At tænke regenerativt spiller en stor rolle i vores bestræbelser på at nå vores naturmål, men det er også en medvirkende faktor til at nå vores klimamål.

Hvad med det forretningsmæssige?
– Det handler selvfølgelig også om at sikre vores forretning, og hos Unilever ser vi regenerativt landbrug som afgørende for dette.

Sidst, men ikke mindst, hvorfor skulle almindelige ikke-beslutningstagere bekymre sig om dette?
– Jeg synes, at alle skal betragte sig selv som beslutningstagere i en verden af udbud og efterspørgsel.

Kilder og masser af videre læsning!

1. Læs mere om regenerativt landbrug og vores projekter
https://www.unilever.com/sustainability/nature/regenerating-nature/

2. Læs mere om, hvordan vi implementerer regenerativt landbrug
https://www.unilever.com/news/news-search/2024/how-unilevers-implementing-regenerative-agriculture-practices-across-1-million-hectares/

3. Læs mere om vores bæredygtighedsmål
Unilever - Our sustainability goals.

Få et hurtigt, men nyttigt overblik (på svensk!) over, hvordan vi forsøger at tage ansvar for planeten og samfundet!

Produkter
Opskrifter
Opskriftsamling
Menu