Palmeolie er en af verdens vigtigste ingredienser, og selv om vi ikke altid tænker over det, så bruger de fleste af os dagligt produkter, der indeholder denne råvare. Palmeolie findes nemlig i alt fra lys og makeup til biodiesel og rengøringsmidler. Desuden skønnes det, at palmeolie findes i omkring halvdelen af alle emballerede fødevarer. Men at noget er almindeligt forekommende, er ikke ensbetydende med, at alle ved, hvad det er, og derfor vil vi gennemgå det her.
En vegetabilsk olie fra troperne
Palmeolie er en vegetabilsk olie, der fremstilles af oliepalmens frugt. Inde i frugten findes en nød, og det er den, man udvinder selve palmeolien fra. Oliepalmer vokser kun i troperne, og mere end 85 % af den palmeolie, der produceres i dag, kommer fra Indonesien og Malaysia. I løbet af de seneste 20 år er den globale produktion af palmeolie mere end fordoblet, og i dag står palmeolien for omkring 30 % af verdens samlede produktion af vegetabilske olier og fedtstoffer. Frugterne høstes hver 10. dag. Palmeolie dyrkes på et areal, der totalt er større end New Zealand.
Der produceres omkring 70 millioner tons palmeolie på verdensplan, hvilket er mere end en fordobling på bare 20 år, og forbruget forventes at stige til 120-150 millioner tons i 2050.
Samtidig med at efterspørgslen efter olien er høj, er produktionen af råvaren stærkt kritiseret for at kunne føre til miljøproblemer. Men at boykotte palmeolie er ikke en holdbar løsning, da millioner af menneskers overlevelse beror på palmeolien. Palmeolie er simpelthen en kompliceret historie, der kræver, at mange forskellige parter samarbejder på flere forskellige niveauer, for at finde en løsning der er holdbar for både dyr, natur og mennesker. Hos Unilever har vi arbejdet for dette i mere end 15 år, blandt andet ved at være initiativtager til RSPO (Round table on Sustainable Palm Oil) – en organisation, der stiller krav til, hvordan palmeolie skal produceres for at blive certificeret som bæredygtig. Klik her for at læse om, hvordan dette arbejde foregår.