Vi kalder det ”skjult sundhed”, når vi diskret gør vores serveringer sundere uden at gøre kunden opmærksom på det. Nogle gange sker det nemlig, at kunderne fravælger en ret, hvis de hører at den er lavet sundere. De tror fejlagtigt at den er smagløs, kedelig og ikke mætter nok – selvom det slet ikke er tilfældet. Men hvis du laver sundere retter, gør du både dine gæster, medarbejdere og samfundet en tjeneste. Man kan jo altid starte i det små med disse seks idéer.
1. Lad det grønne skinne igennem
Du kan øge portionsstørrelsen med grøntsager og endda lade det grønne være i centrum. Aubergine, portobello og rodfrugter er næringsrige (og alsidige) nok til at udgøre en hel ret. Derudover kan du reducere mængden af kød - hvilket sparer dig penge. Sørg for, at dine menu-beskrivelser er appetitlige og spiller på smagen!
2. Byt rundt på protein
Overvej at reducere mængden af kød i retten. Udover at øge din margin, kan du også være med på trenden om det plantebaserede og det mere klimavenlige valg. Det behøver ikke længere at være normen, at retten skal centreres om kødet. Find eksempler på vores mange grønne opskrifter her.
3. Vær kreativ
Vær ikke bange for at ”gemme” sunde ingredienser som spinat i dine saucer og supper. Du kan også erstatte eksempelvis pasta med ”grøntsags-nudler” eller tortillas med salatbade i din wrap. Mange gæster vil ikke tænke videre over ombytningen, så længe at du ikke går på kompromis med smagen fra andre kilder som løg, hvidløg, urter og krydderier.
4. Server Super Foods
Der er sket en stigning i efterspørgslen på de såkaldte ”super foods”. Det indebærer blandt andet ingredienser som quinoa, blåbær, kål, chia-frø, grøn te, broccoli samt bønner, linser og bælgfrugter. Alle råvarer, der nemt kan flettes ind i dine retter. Så følger du også de nye kostråd.
5. Vær modig
For at lokke flere kunder til, kan du tilføje store smage til ellers sunde retter, som får mundvandet til at løbe. Eksempelvis kan en lille mængde sauteret chorizo gøre de fleste til en kål-fan. Drag fordel af det etniske indpas i køkkenerne og bruge eksotiske krydderier og traditionelle teknikker for at tilføre intense smagsnuancer i vegetariske serveringer.
6. Vær opmærksom på præsentationen
Tænk over mindre serveringer, men med større, sundere tilbehør og gør på den måde sideretten til det primære. Du kan sagtens servere dem på samme tallerken som hovedretten, da denne blot vil gøre det fuldendt at se på.
Læs mere om tallerkenanretning her.