På grund af den voksende befolkning vil vi i 2030 have brug for 50 % mere mad end i dag. Men klimaforandringer, vandmangel og efterspørgsel efter biobrændstof lægger alt sammen pres på fødevareressourcerne. Hos Unilever er vi overbevist om, at bæredygtigt landbrug er den bedste vej frem mod at imødekomme den stigende efterspørgsel på fødevarer.
Fødevareindustrien og landbruget står tilsammen for 25 % af verdens CO2-udledning, og som aktør på det område har vi en enorm indflydelse, og vores indsats kan gøre en stor positiv forskel.
At sikre en bæredygtig forsyning af vores produkter er en vigtig forpligtelse i vores strategi, og for at gøre det, arbejder vi med et særligt program inden for bæredygtigt indkøb: SAC. Sustainable Agriculture Code – Kodeks for bæredygtigt landbrug. Dette kodeks er en samling af gode praksisser inden for landbrug, som hundredtusindvis af landmænd bruger til at gøre deres drift mere bæredygtig, og Unilever har fulgt disse praksisser siden år 2000. SAC indeholder 12 kapitler, der hver især dækker et specifikt emne, lige fra landbrug til sociale forhold gennem hele forsyningskæden.
Vi er stolte af, at denne metode har ført til, at 95 % af vores grøntsager og urter er bæredygtigt indkøbt (målet er 100 % inden 2025), at vores vigtigste ingredienser er dyrket regenerativt, og at vi har forpligtet os til at bevare biodiversiteten og det sociale ansvar undervejs i processen.
Vi er glade for, at disse principper for bæredygtighed har bidraget til, at Unilever er blevet nr. 1 i World Benchmarking Alliance's Food and Agriculture-benchmarket og nr. 2 i Nature Benchmark.
Principperne i SAC:
- At producere afgrøder med højt udbytte og ernæringsmæssig kvalitet for at opfylde eksisterende og fremtidige behov, samtidig med at ressourceforbruget holdes så lavt som muligt.
- At sikre, at eventuelle negative effekter på jordens frugtbarhed, vand- og luftkvalitet og biodiversitet fra landbrugsaktiviteterne minimeres, og at der gøres noget positivt dér, hvor det er muligt.
- At optimere brugen af vedvarende ressourcer og samtidig minimere brugen af ikke-vedvarende ressourcer.
- Gøre det muligt for lokalsamfund at beskytte og forbedre deres trivsel og miljø.
Principperne udgør den rette kombination af økonomisk udvikling, miljøbeskyttelse og sociale forbedringer. Vi ønsker, at principperne skal afspejle sig i alle de bæredygtighedsstandarder, vi arbejder med. Gennem SAC bliver vi ved med at bede vores leverandører og de landmænd, der leverer til dem, om at indføre bæredygtige metoder på gården.
Vi fokuserer på 12 prioriterede afgrøder
Vi har besluttet, at vi vil fokusere på en række prioriterede afgrøder og fødemidler på grund af deres betydning for vores forretning og vores evne til at bruge vores størrelse til at skabe en større positiv effekt. Det drejer sig om palmeolie, papir og pap, sojaolie, sukker, te (nu solgt fra), grøntsager og krydderurter, raps, kakao, mejeriprodukter, korn og stivelse, kokosolie og vanilje.
SAC omfattar 12 kapitel inom ett specifikt ämne
- HÅNDTERING AF NÆRINGSSTOFFER (GØDNING) I AFGRØDER OG PÅ GRÆSAREALER
- LANDBRUG – BEKÆMPELSE AF SKADEDYR, SYGDOMME OG UKRUDT
- LANDBRUG – JORDBEHANDLING
- VANDFORVALTNING (RESSOURCE- OG MILJØFORVALTNING)
- BIODIVERSITET OG ØKOSYSTEMSERVICES
- ENERGI OG CO2-UDLEDNING
- AFFALDSHÅNDTERING
- SOCIALE ASPEKTER
- DYREHOLD
- VÆRDIKÆDE
- LØBENDE FORBEDRINGER (TRÆNING, OVERVÅGNING, RAPPORTERING)
- UNILEVERS POLITIK FOR GÅRDENES ANSVARLIGE INDKØB
Hvad er moralen bag kodekset?
Kodekset er en holistisk tilgang til bæredygtigt landbrug. Det kan anvendes bredt og gælder inden for forskellige geografiske områder og landbrugssystemer (fra småbønder til store plantager). Det anerkender også forskellige politiske kontekster og dækker nationalstater med stærke juridiske rammer, forpligtelser til bæredygtighed og statsstøtte – samt nationalstater, der ikke i samme omfang har udviklet disse strukturer. Udfordringerne med implementeringen varierer enormt.
Hvordan bruges SAC?
Først og fremmest er det den standard, Unilever stiler mod at opnå, og vi bruger rent faktisk kodekset til at kontrollere vores bæredygtige indkøb. Det bruges fx til at benchmarke eksterne standarder og til at træffe beslutninger om bæredygtigt indkøb.
Det er blevet brugt både som grundlag for et program til selvevaluering over for Unilevers leverandører og som en standard, vi kan benchmarke andre eksterne bæredygtighedsordninger og leverandørernes egne styringssystemer op imod.
SAC bruges også til at kommunikere bæredygtigt indkøbte ingredienser i vores produkter. Ingredienser i vores produkter, som er indkøbt i overensstemmelse med SAC, er mærket som 'Bæredygtigt indkøbt' i ingredienslisten. Vi ønsker at gøre det lettere for kunderne og forbrugerne at træffe gode valg.
Hvad du får
- Adgang til gratis kokketræninger
- De bedste opskrifter og tips fra kokke fra hele verden
- De nyeste kulinariske trends