I det asiatiske køkken bliver der lagt vægt på lette måltider med mindre kød, men til gengæld masser af friske krydderurter og umami.
Gå på udforskning i det asiatiske køkken!
Den første kinesiske restaurant i Danmark åbnede i 1949, og siden da har vores kærlighedsaffære med det asiatiske køkken vokset sig stærkere år for år. Da charterturismen til Asien for alvor kom i gang i løbet af 1980'erne, blev asiatiske retter pludselig hverdagsmad selv herhjemme. Det kan dog siges, at opskrifterne, ingredienserne og færdighederne, omkring asiatisk madlavning, lod en del tilbage at ønske. Men i dag er der ikke længere nogen undskyldninger!
Hovedingredienser
Ingredienserne kan variere en del afhængig af hvilket asiatisk køkken vi taler om. Dog har hovedregionerne i det asiatiske køkken disse ingredienser til fælles; ris, hvidløg, ingefær, chili og naturligvis masser af forskellige og lokale krydderiblandinger. Sojasaucen har et stærkt overtag i det nordøstlige Asien, men erstattes ofte af fiskesauce i sydøst. Her anvender man også meget galanga og citrongræs.
Tilberedningsmetoder
En af de helt store fordele ved asiatisk mad, ud over at det er meget let at lave, er, at det ofte kan betegnes som forholdsvis sund mad. Dette skyldes naturligvis for en stor del, at ingredienserne ofte er magre, men også tilberedningsmetoden er vigtig i sammenhængen. Mange retter dampes frem for at koges. Det gør, at råvarerne bibeholder flere vitaminer og smagsstoffer. Kylling og oksekød steges let i fedt eller olie, hvilket gør maden mindre fed. Og mange steder, f.eks. i Japan, spiser man en del mad helt rå, ikke mindst fisk i form af sushi. Mange forskere mener, at der er en sammenhæng mellem dette og det faktum, at mange japanere opnår så høj en levealder. Det er blot en enkelt fremragende grund til også at prøve asiatiske tilberedningsmetoder i det danske køkken.