Mange tror, at det er transport, der er den største miljøsynder, men faktum er, at fødevarekæden har større indflydelse på vores planet end som så. Der findes mellem 20.000 og 50.000 spiselige planter på vores planet. Vi spiser dog kun 150-200 af disse på regelmæssig basis. 75 % af den globale fødevareforsyning kommer fra 12 planter og fem dyrearter. Med det resultat at vi forbruger klodens naturlige ressourcer hurtigere end Moder Natur kan regenerere dem.
Det var blandt andet med dette for øje, at Knorr, WWF og andre førende navne indenfor ernæringslære og bæredygtighed satte sig sammen og overvejede: Hvordan kan vi flytte fokus fra alle skræmmekampagnerne om, hvad vi ikke må spise, og i stedet sætte fokus på, hvad der rent faktisk er godt at spise – både for os og for planeten?
Samtalen har udmøntet sig i en liste på 50 vegetabilske råvarer, der skaber værdi både ud fra et ernærings- og miljømæssigt synspunkt. Listen inkluderer for eksempel spinat, rødkål, hørfrø, persillerod, quinoa, spelt, boghvede, linser, hestebønner, mungbønner og brøndkarse. Et par af ingredienserne kan synes ukendte, men i de fleste tilfælde er der blot tale om ingredienser, der er gået i glemmebogen. Fælles for dem alle er, at de er prisvenlige, sunde, let tilgængelige, næringsrige, smagfulde, og så er de udviklet, høstet og produceret med omtanke for vores planet.
Små ændringer, stor forskel
De fleste ved, at det, man spiser, har en indvirkning på menneskers og planetens sundhed. Her er nogle eksempler på små ændringer, der kan gøre en stor forskel.
1. VARIATION AF GRØNTSAGERNE
Ved at spise et varieret udvalg af grøntsager kan vi øge vores indtag af antioxidanter, vitaminer og mineraler.
2. UDSKIFTNING AF PROTEINKILDER
Ved at erstatte kød, fjerkræ og fisk med vegetabilske proteinkilder kan vi reducere vores miljøpåvirkning betydeligt.
3. ÆNDRING AF KULHYDRATKILDER
Ved at erstatte ris og hvede med andre næringsrige kulhydrater, som for eksempel quinoa, kan vi øge indtaget af næringsstoffer og bidrage til at forbedre jordbunden.
Ønsker du at læse mere om Future 50 produkterne, kan du downloade hele Future 50 rapporten, samt finde inspiration og opskrifter her på vores hjemmeside.
Du kan finde en fuld liste over de 50 udvalgte råvarer her. De 22 markeret med kursiv er særligt fordelagtige i Norden, da de her er let tilgængelige, prisvenlige og ikke belaster mere end alternativerne på transporten hertil. Du kan læse uddybende forklaringer om alle råvarerne i rapporten ovenfor.
Alger
- Porphyra rødalger (norialge)
- Wakame tang
Bønner og bælgfrugter
- Azukibønner
- Sorte skildpadde bønner
- Hestebønner (fava bønner)
- Bambara jordnødder
- Sortøjede bønner
- Linser
- Mamarabønner
- Mungbønner
- Sojabønner
Kaktus
- Nopaler
Korn & kerner
- Amaranth
- Boghvede
- Fingerhirse
- Fonio-korn
- Khorasan hvede (Kamuthvede)
- Quinoa
- Spelt
- Teff
- Vilde ris
Frugt & grønt
- Græskarblomster
- Okra
- Orange tomater
Bladgrønt
- Beder
- Rapini (Broccoli rabe)
- Grønkål
- Moringa
- Pak Choi
- Græskar blade
- Rødkål
- Spinat
- Brøndkarse
Svampe
- Enoki svampe
- Maitake svampe
- Røde fyrtræssvampe
Nødder & frø
- Hørfrø
- Hampefrø
- Sesamfrø
- Valnødder
Rodfrugter
- Scorzonerod
- Persillerødder
- Radiser
Spirer
- Lucernespirer
- Spirede kidneybønner
- Spirede kikærter
Knolde
- Lotus rødder
- Ube (lilla Yams/lilla sød kartoffel)
- Jicama (mexicansk yam-bønne
- Rød indonesisk (Cilembu) sød kartoffel
Du kan finde en opskriftssamling med 17 lækre opskrifter med de 50 fremtidige fødevarer som omdrejningspunkt her. Eller bliv inspireret af Cateringlandsholdets folder med lette retter og grønt tilbehør nedenfor.
Källa: Future 50 Foods report