Men hvad vil de egentlig have? Ja, de seneste års udvikling har gjort det betydeligt sværere at få nogle klare svar, når man kigger i krystalkuglen. Pandemien ændrede den måde, vi spiser på. Og siden da er der løbet en masse uroligt vand i åen, hvilket betyder, at et af de mest sandsynlige fremtidsscenarier vil være, at vi til en vis grad fortsætter på samme måde som under pandemien, nemlig ved at trøste os selv med comfort food – eller måske endnu bedre – plantebaseret junkfood. Samtidig er tegnebogen blevet lettere for mange, både i hjemmet og på arbejdet, hvilket vil få konsekvenser for madåret 2023. Her er nogle trends, som vi helt sikkert vil holde øje med i 2023.
Endnu mere grønt
Som vi tidligere har været inde på, så føles det i stigende grad unødvendigt at sætte et label på éns spisevaner. Når det er sagt, så er antallet af personer, der aldrig spiser vegetarisk, faldet fra 21 % til 12 % over de seneste seks år ifølge Axfood og Kantar Sifos Vegobarometer fra januar 2022, mens andelen, der spiser vegetarisk 2-6 dage om ugen, er steget fra 19 % til 30 %.1 (indsæt linjeskift/afsnit)
Den primære årsag bag det reducerede kødforbrug? Jo, hele 67 % af de adspurgte i undersøgelsen nævnte klima- og miljømæssige årsager som hovedårsagen til at spise mere vegetarisk mad, et tal, der er markant højere end året før, hvor det lå på 58 %.1 At husholdningskassen også er kommet mere under pres på det seneste, kan også påvirke menuerne i en grønnere retning i 2023. Eller hvad tror du?
Strømfri madlavning
Svenske Mathem og Garant offentliggjorde i november sidste år otte strømfrie opskrifter med det formål at spare strøm i hjemmet på det tidspunkt på dagen, hvor belastningen af elsystemet er på sit højeste.2 Der er som sådan ikke noget nyt under solen – du har sikkert allerede flere retter på menuen, du laver helt uden strøm – men at gøre det med elforbruget for øje føles mildest talt symptomatisk for vores tid. Og taget i betragtning af, hvordan mange restauranters elregninger så ud sidste år, så ville det ikke være utænkeligt, hvis slowcooker'en ryger ud til fordel for hurtigere – og koldere – løsninger.
Hyggemad
Al ære til strømfri madlavning, men egentlig vil vi som sagt blive ved med at hente vores energi fra bedstemors frikadeller, flødesaucer, blød kartoffelmos og andre velkendte retter. Men "bedstemor" skal se at få styr på grøntsagsfarsen og kunne tilbyde et rigtig godt, grønt og comforting alternativ til kødet.
Mere nostalgi på tallerkenen
Mange aktuelle tendenser er drevet af generation Z, og i det svenske Ungdomsbarometerns rapport om trends ifølge unge i 2023 går nostalgien og en længsel tilbage til 90'erne og 00'erne igen i flere trends, ikke mindst inden for mode.3 Spørgsmålet er dog, om dette også kommer til udtryk på tallerkenerne? Så hvad tænker du, chancerne er for at skulle lave fondueaftener på din restaurant? Det kan ikke udelukkes, men i stedet slår vi et slag for wokmad4 og lancerer et yderst wokkompatibelt produkt fra The Vegetarian Butcher i marts 2023! Stay tuned!
Mangfoldighed coming up
For fire år siden offentliggjorde vi Future 50 Foods her på hjemmesiden, en rapport fyldt med alternative ingredienser med håbet om at inspirere til større mangfoldighed på tallerkenerne. Da Food & Friend offentliggjorde sin trend-spotting for 2023, var vi derfor glade for at se Future 50 Foods nævnt i et opslag ved navn "Biodiversity cooking", som er en trend, vi rigtig godt kan lide.5 Det tager vi som et tegn på, at køkkenerne er klar til at udfordre de klassiske råvarer endnu mere! Go 2023!