Menu

Vi bruger alt for mange af de samme ingredienser. Planeten kan ikke følge med. Ved at erstatte nogle af de mest brugte råvarer til nogle af de fremhævede råvarer fra Future 50 Foods rapporten, så kan du gøre kloden en stor tjeneste. Og stadig servere velsmagende retter.

Der findes mellem 20.000 og 50.000 spiselige planter på vores planet. Vi spiser dog kun 150-200 af disse på regelmæssig basis. 75% af den globale fødevareforsyning kommer fra 12 planter og fem dyrearter. Med det resultat at vi forbruger klodens naturlige ressourcer hurtigere end Moder Natur kan regenerere dem.

 

”Som fagprofessionelle har vi styrken til at ændre

fødevareforsyningens skæbne”.

 

Ved at skifte overbrugte og overdyrkede ingredienser til andre råvarer, kan kokke begynde at påvirke måden som forbrugerne spiser på, og hvordan fremtidige generationer af kokke laver mad. Vi har udvalgt 50 råvarer, som vil være med til at skåne planeten og sikre os alle en mere bæredygtig fremtid. Med nemme skift kan du gøre en stor forskel.

På listen herunder kan du finde idéer til nemme skift.

Klimavenlige tilføjelser

Ønsker du endnu mere klimavenlige retter? Prøv at tilføje disse ingredienser til dine eksisterende retter for at øge biodiversiteten. De er spækket med smag og er bæredygtige at dyrke.

Rødbeder

Rødbeder

Beder har vokset i popularitet i de senere år og er forbundet med mange sundhedsmæssige fordele. Det er dog bladene der er den mest nærende del af planten, som ofte klippes af og kasseres. Rødbeder er rige i vitamin K og A og har en god smag og mæthedsfaktor.

Spinat

Spinat

Spinat er en af de helt kendte 'superfoods' og er fyldt med vitaminer og mineraler, samtidig med at være en biodiversitet og bæredygtig afgrøde. Spinat vokser hurtigt og er velegnet til køligere klima hvor det kan dyrkes året rundt.

 

Brøndkarse

Brøndkarse

En meget alsidig ingrediens, der er god som frisk krydderurt på toppen af kolde og varme retter. Brøndkarse er kendt for sin skarpe og krydrede smag, der tilføjer et strejf af peber og sennep til retter. Dansk dyrket brøndkarse er let at dyrke og derfor meget bæredygtig – såvel som at være en næringsrig plante, der er fyldt med vitaminer og mineraler. Den er særligt rig på C-vitamin, A-vitamin, folat og jern. Anvendes bedst i sæson fra april til oktober.

Vilde ris

Vilde ris

Denne såkaldte 'ris' er slet ikke en ris - det er faktisk frøet af en semi-akvatisk græs. Bruges bedst som delerstatning til brune eller hvide ris for at hjælpe med at booste protein, zink og jernindhold i en ret.

Persillerod

Persillerod 

Persilleroden ligner pastinak i udseende, men med en smagsprofil et sted mellem knoldselleri, gulerod og persille. Både rod og blade er spiselige og har et højt vitamin C indhold. Riv rå til en salat, lav en cremet puré eller brug i stedet for pastinakker. Bagte rodfrugter mætter rigtig godt og kan erstatte andet tilbehør som kartofler eller ris. 

Vær med til at forme fremtidens måltider – én lækker ret ad gangen!

Kilde:  Knorr og WWF, Future 50 Foods report, 2019

Produkter
Opskrifter
Opskriftsamling
Menu