
Vi bad vores kok Frank Jakobsen om at komponere nogle retter, der vil lyse op i vintermørket og gøre os sultne efter al det gode, julen har at byde på. Resultatet? Seks klimasmarte og ‘jolly good’ retter, der flirter hæmningsløst med julen. Opskrifterne finder du her:

Svampetatar på røget mayo og selleri
Serveres som små hapser til julefrokosten – eller som en appetizertil hvilket som helst selskab i julen.
- Skræl knoldselleri og skær den i 1 cm. tykke skiver – lav små runde stykker med en rund udstikker (ca. 4 cm i diameter). Steg de små rune selleri forsigtigt på panden i lidt Olivenolie, til de er semi-møre – men stadig har bid. Krydr dem med lidt salt.
- Hak champignons fint og rør dem med lidt Knorr konc. svampefond.
- Rør lidt Hellmanns mayo med Lidt Knorr konc. løgfond.
- Anrettes med selleri i bunden, lidt røget mayo og top med svampetatar og lidt frisk skovsyre.
- Server som snack eller appetizer.

Letfrossen kirsebærfløde med vanille/kardemomme creme
Verdens nemmeste dessert på vegetarfløde med klassiske julesmage
- Pisk Rama 31% med lidt florsukker og vend den piskede creme med syltede Amarena kirsebær. Cremen hældes i forme og stilles i fryseren.
- Pisk yderligere lidt Rama 31% med vanille og stødt kardemomme.
- Når kirsebærfløden er semi-frossen, servers den med lidt vanille/kardemomme creme og toppes med kirsebær og kirsebærsirup.

Sweet and Sour Grønkål
En alternativ måde at servere grønkål på. Passer perfekt til æggeretter, svinekød, eller bare som selvstændig grøn ret.
- Snit rødløg i fine strimler og marinér dem i lidt æblecider eddike og honning – lad dem trække i ca. 1 time.
- Blancher din friske grønkål grundigt i rigeligt saltet vand. Køl grønkålen af og hak den i tynde strimler.
- Smelt lidt brun farin på en varm pande og tilsæt lidt smør – lad tingene karamellisere sammen. Lad den hakkede grønkål glasere færdig i karamellen.
- Tilsæt herefter løg og lidt syltelage til den glaserede grønkål og smag den til med lidt Maille grovkornet sennep. Server gerne til friskstegte kålpølser eller sylte.

Cremet svampetoast og brændte hindbærsyltede skalotteløg
Kan serveres af rester dagen derpå, eller som en fyldig forret eller hovedret i hele december.
- Rist masser af friske svampe i lidt smør og olivenolie på panden. (champignon, bøgehatte, kantareller, karl johan, østershatte, kejserhatte, shitake, portobello eller pighatte).
- Tilsæt Rama Professional 31% og lidt Knorr konc. Svampefond. Kog saucen ind til creme og smag til med salt og peber.
- Smørsteg lidt lækkert brød til det er sprødt og anret svampecremen på toasten. Garner gerne med lidt friteret rosmarin.
- Kog nogle pillede hele skalotteløg til de er møre. Skær dem over og ”brænd” dem på en pande med skærefladen nedad. Glaser dem herefter i Hellmanns Hindbær vinaigrette og server til toasten.

X-Mash – En ret med rødder
Server retten til næsten alle former for fed fisk eller kød. Den kan serveres både kold og varm.
- Tag 3-4 slags rødder (eks. pastinak, persillerod, selleri, gulerod eller søde kartofler) – skræl dem og skær dem i mindre stykker – vend rødderne med Olivenolie og smeltet smør, og bag dem møre tildækkede i ovnen.
- Mos dem groft og tilsæt små røde tern af friske æbler samt masser af frisk dild. Smag til med lidt Hellmanns citrus vinaigrette og godt med salt og friskkværnet peber.
- Rør også gerne grøntsagsmosen med en smule koldt smør - hvis du serverer den varm.
- Serveres f.eks. til en stegt sild med masser af frisk karse.

Lynsyltede beder med stjerneanis og hindbær
Verdens hurtigste ”syltede” beder med decembertvist – kan serveres både kold og varm.
- Skræl og kog dine hele beder til de er møre. (eks. rødbeder, gule beder eller bolsjebeder).
- Skær dem i rustikke stykker og glaser dem på panden i rigeligt Hellmanns Hindbærvinaigrette, lidt honning og lidt Knorr konc. løgfond.
- Tilsæt også en stang kanel og lidt stjerneanis.
- Garner gerne med frisk timian. Server dem varme eller kolde til alt, hvad der kræver julekrydrede beder.