At dyrke spirer er spændende, og resultatet er ligeså lækkert, som det er sundt. Med det sagt er spirer også et følsomt emne betragtet som fødevare. Enhver, der ønsker at dyrke spirer i restaurantkøkkenet, skal derfor være omhyggelig med at købe frø, der kan spores gennem hele fødevarekæden, og desuden arbejde med dem på en hygiejnisk måde.
Nye forordninger for øget sikkerhed
For nogle år siden skærpede EU kravene til håndteringen af spirer. Tre nye forordninger blev indført, som vedrørte sporbarhedskrav til både spirer og frø, godkendelse af anlæg, der producerer spirer, samt certificeringskrav for import af spirer og frø beregnet til spiring.
Dyrk spirer i mindre målestok
Hvis du vil spire frø i mindre målestok, for eksempel til servering i din restaurant, er det ikke nødvendigt med en godkendelse fra en højere instans – men kravene til import og sporbarhed er stadig gældende. Og ikke mindst kravene til hygiejne.
Vær omhyggelig med hygiejnen, og sørg for at undgå krydskontamination mellem din spireproduktion og de øvrige aktiviteter i køkkenet. Brug rene køkkenredskaber, rent drikkevand i alle stadier af spiringsprocessen (vask, vanding, dyrkning samt rengøring og skylning af produkter, udstyr og redskaber). Ja, gør simpelthen, som vi antager, at du normalt gør, når du håndterer mad i dit køkken. Et godt tip er at begynde med at se, hvad Fødevarestyrelsen har af anbefalinger til spiring. Held og lykke!
Vil du vide mere om, hvordan man kommer i gang med spiring på den bedste måde? Klik her!
Vil du se, hvordan det gik, da vores kok Martina for alvor gik i krig med spiringen? Klik her!
Ønsker du at gå direkte til vores spirende opskrifter? Klik her!