Der er forskellige måder at gøre råvarer holdbare og forhøje smagen på, nogle eksempler er: gravning, syrning, fermentering og syltning. Her præsenterer vi det grundlæggende, og Fredrik Juhlin gennemgår sine bedste konserveringstips.
Traditionelle konserveringsmetoder er meget oppe i tiden. For det er jo ikke kun en smart måde at reducere madspild på, det er selvfølgelig også en god og spændende tilføjelse til menuen at kunne tilbyde syltede delikatesser hele året rundt! Hvis du i din virksomhed dyrker lidt selv, uanset om det blot er et par potter chili og urter eller en hel køkkenhave, vil det være en uovertruffen måde at optimere både afgrøde og smag på. Konserveringsmetoderne gør brug af frugternes og grøntsagernes egen mikroflora – naturlige mikroorganismer som bakterier, gær og svampe. Betragt dem som dine vigtigste små medarbejdere i køkkenet, så vil du blive rigt belønnet med en helt ny verden af mikrobiologiske terroirs.
Fredrik Juhlins kneb
Unilever Food Solutions kok Fredrik Juhlin fortæller om sin tilgang til de traditionelle konserveringsmetoder: Vi er stressede i dag, og det fører til, at håndværk, hvor tiden er afgørende, bliver interessant. Det er interessant at følge processen, idet det tager mindst tre måneder at fremstille miso, og mindst 14 dage, hvis kimchi skal udvikles til noget godt. Til en god syltning foretrækker jeg at arbejde med alle de grøntsager, som hører til den aktuelle sæson, og til en hurtig syltning bruger jeg gerne æblecidereddike.
Hvilken form for pickling eller konservering vil blive mest populær, når syltede rødløg og kimchi bliver væltet af tronen?
- Syltede rødløg er svære at slå, men måske svampe. Tips til en nordisk kimchi er at bruge rodfrugter og ristede krydderier som kommen og dildfrø.
Og hvilken rodfrugt bliver den nye langtidsbagte knoldselleri på restauranterne?
- Den kan ikke erstattes ...
Hvad er dine tre bedste tips til en vellykket konservering?
- Smagssæt gerne syltelagen med årstidens smagsgivere, som for eksempel hyldebær, krondild, granskud, enebær og så videre.
- Brug lagen som smagssætter i saucer eller i en mayonnaise.
- Steg gerne de konserverede grøntsager sammen med noget andet lækkert!