Her præsenterer vi hver måned lidt om de ingredienser, som du med fordel kan bruge lige nu. Det kan enten være råvarer, der kun er her i kort tid, eller råvarer, som trives i kølige opbevaringsrum og dermed er tilgængelig næsten hele året. Her er to grøntsager, som i hvert fald efter vores mening passer ekstra godt i den kolde februar.
I sæson: august
Blomkål
Hvem ville have troet for et par år siden, at den beskedne blomkål ville slutte sig til de mere populære grøntsager? Men det har den i hvert fald. På trods af, eller på grund af, dens beskedne udseende har flere og flere taget blomkålen til sig. Den har så meget at byde på – smagsmæssigt går den fra at være mild pocheret til at være fyldig, jordagtig og svovlet, når den svitses. At den kan bruges i stedet for stivelse som kartofler, pasta og ris, gør den desuden moderne anvendelig og meget værdsat hos alle gæster, der gerne vil spise sundt. For eksempel i USA er blomkål hård valuta i sunde versioner af pizza, pasta og gnocchi. Der er med andre ord altid noget nyt at opdage.
Hindbær
I Niki Segnits "The Flavor Thesaurus" kan man læse, at "hindbær har en sød-sur, frugtfrisk smag med blomsternoter (især viol) og en bladagtig aroma, mens kernerne bidrager med varme trænoter. Modne bær har intense parfumerede aromaer og en sødme, der minder om hindbærmarmelade". Og ja, det er jo fuldstændig rigtigt. Mange af os har varme minder fra smagen af sommermodne hindbær, der var plukket lige fra busken, hindbærmarmelade på nybagt franskbrød eller hindbærlagkage. Med andre ord: en smag af vores kultur!
Hyben
Hyben er i sæson fra august til december, og ja, det er mest almindeligt at plukke hyben i efteråret, men de kan lige så godt plukkes i den tidlige vinter. Hyben er utroligt rige på antioxidanter som lycopen, karotin, vitamin C og vitamin B og bruges som naturlægemiddel bland andet for at forebygge ledsmerter og forbedre immunsystemet. Slip for at rense hyben – tør dem hele ved lav temperatur. Blend dem derefter til et jævnt, koncentreret hybenpulver/hybenmel. Du kan også koge de tørrede hyben til suppe (eller hvorfor ikke puré, sirup, saft, curd eller ketchup), blend og si, så det bliver jævnt. Så slipper du nemt af med frøene, uden at du behøver at rense dem.
I sæson: juni
Sukkerærter
Sukkerærter er en populær klassiker med deres yndefulde, slyngede vækst og friske, søde smag. Nemme at dyrke, både på friland og i potte, og giver ofte en pålidelig, kontinuerlig høst. Lave sorter i potte passer godt til restaurantens køkkenhave, hvis man har sådan en. Sukkerærter kan med fordel spises rå. Oftest er de bedst, helt som de er, blot skåret i skiver og strøet over retter som risi e bisi og risotto, nudelretter, salater, bowls og delikatessesandwich.
Kilde: Sara Bäckmo, Hugh Fearnley-Whittingstall “Grön mat – vegetariskt varje dag från River Cottage”
Salat
Gennem historien har man ofte og gerne spist salat. Men ikke kun for smagens og konsistensens skyld – salat er også blevet brugt som både stimulerende og beroligende middel. Uanset hvad man mener om det, så står det klart, at salat er lige så populær som alsidig. I USA er det populært at spise icebergsalat i både med blåskimmelost, ristede valnødder, måske bacon, tomat og et lille strejf af ahornsirup. At lade icebergsalat bære fyldet, lidt ligesom bagt kartoffel på vores breddegrader, minder også om den måde, man bruger salatblade som wraps i dele af Asien. Iceberg-, romaine- og julesalat er også salatsorter, som man kan stege, wokstege eller grille. Men den allerbedste måde at nyde nyhøstet salat er nok ved at servere den med lidt god olie, havsalt og citronsaft! Eventuelt med lidt lagret ost, der høvles over for ekstra nydelse!
Kilde: Nigel Slater “Tender Vol 1”
Hyldeblomst
Mange mennesker forbinder smagen af hyldeblomst med forsommeren og blomstrende træer. Måske hyldeblomstsaft blandet med lidt citron, som man nipper til i haven på en varm dag. Både lidt bohemeagtigt og lækkert. Hylden er i Sverige blevet kaldt “folkets medicinkasse”, og i Danmark har man ordsproget: “Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo”. Hylden har således mange betydninger for os nordboere, og blomsterne er særligt lækre i saft, sirup og eddike. Hvorfor ikke lave en hyldeblomstmayonnaise baseret på æg, olie og hyldeblomsteddike?
Kilde: Hälsa, Sara Bäckmo
I sæson: maj
Fennikel
En klassisk, men samtidig spændende og frem for alt alsidig grøntsag med jordagtig lakridssødme. Dyrkes i Danmark, men forbindes med middelhavskost. Passer til alt fra fiske- og skaldyrsretter til veganske gryderetter og tungere retter med oksekød. Den friske smag kommer til sin ret, når den høvles rå og vendes i dressing som crudité eller blandes i grønne smoothies. Sørg for også at bruge toppen, der er lige så velsmagende, som den er smuk. Fennikelfrø er en anden del af denne alsidige grøntsag – de tilføjer ekstra dybde til smagen og har længe været brugt som krydderi til brød. Prøv at tørriste fennikelfrø ved høj varme, og brug dem sammen med tomat, squash, oksekød, citron og hvidløg i en ragout til pasta.
Kilde: odla.nu, taffel.se, wikipedia.org, Niki Segnit “The Flavor Thesarus”
Asparges, grønne og hvide
Friske asparges er helt utroligt lækkert i mange forskellige former. Stegt, grillet, høvlet rå, pocheret, til og med friteret, eller som smagssætter til is og chips. Men den mest klassiske aspargesret er måske også den mest enkle – grønne asparges med blødkogt æg. Eller hvorfor ikke aspargessuppe. Grøn og hvid asparges passer fint sammen med Pecorino på risotto eller beanotto, bælgfrugtversionen af risotto. Gerne lavet med borlotti, cannellini eller hvide bønner. Dryp med brunet smør, og servér sammen med sprøde grønne blade og tyndt skivede radiser – så har du en enkel ny version.
Kilde: taffel.se, Niki Segnit “The Flavor Thesarus”
Almindelig syre
Almindelig syre dukkede for et par år siden op i restaurationskøkkener og giver et lækkert syrligt indslag i salater, kryddersmør eller som smagfuld pynt på forskellige varme retter. Den er let at dyrke og vokser vildt i hele Danmark. Den dyrkede udgave er dog mildere og kaldes havesyre. Bladene er både grønne og røde, mens blomsterne er stærkt gule. Hvis du vil lave en nem urtesalt med almindelig syre, kan du blande bladene med salt og lade dem tørre i ovnen (maks. 50 grader med ovnlågen på klem). Rør derefter rundt, og opbevar blandingen i en tæt forseglet krukke.
BOGTIPS: Elin Unnes – “Herbarium”, “The Garden Chef” (Phaidon), Jeremy Fox – “On Vegetables”, Yotam Ottolenghi – “Simple”
Kilde: lantliv.com
I sæson: april
Pastinak
Pastinakken er et sikkert kort; den er mild, behagelig og kan fås næsten hele året rundt takket være dens gode opbevaringsevne. Lige lækker stegt som ovnbagt og pureret. Hvis den behandles på den rigtige måde, kan den desuden minde meget om kammuslinger.