Menu

00:00

1. Support your locals!

 

  • Lokale gryn. I stedet for ris og pasta, der skal transporteres langt, kan du bruge nordiske gryn som fuldkornshavre, madhavre, madhvede og bønnepasta. Du kan endda rive blomkål og broccoli og servere det i stedet for ris. Eller hvorfor ikke finde grøntsagsstrimleren frem og strimle gulerødder til spaghetti? Friteret strimlet gulerod med salvie og enebær passer perfekt til vildt, røget tempeh af nordiske ærter eller NoChicken Chunks.
  • Lokale leverandører. I dag er landmænd og sælgere kun en søgning væk. Kig rundt på internettet for at finde leverandører i nærheden, og selvom du driver en større virksomhed, kan du måske lægge dine mindre ordrer lokalt.

2. Reducer spildet

  • Reducer portionerne. Hold styr på portionsstørrelsen: Går tallerkenerne tilbage med levnede kartofler? Spiser gæsterne kun halvdelen af salaten? Perfekt, så ved du præcis, hvor og hvordan du skal reducere dine portioner. Et andet forslag kan være at ændre menuen, så gæsterne kan bestille protein og tilbehør separat. En anden variant kan være en menu, der kun består af små retter. Hvis selskabet kan sammensætte sin egen madoplevelse, er der mindre risiko for, at der bliver rester tilovers. Man plejer jo ikke at bestille noget, man ikke vil spise.
  • Lav en fest med det rester. Smid osteskorperne i bouilloner, fonder, gryderetter og risottoer. Bag eller frituresteg kartoffelskræller, blend stilkene fra krydderurter og stokkene fra broccoli, og brug dem i henholdsvis krydderolie og glatte supper. Har du spiselige grøntsagstoppe og blomkålsblade i dine gemmer? Brug dem i salater og pesto eller som fyld i farsretter. Rester er simpelthen ingredienserne i dit nye spisekammer!

3. Få helt styr på det samlede billede

 

  • Internt. Bæredygtighed handler lige så meget om at skabe gode vilkår for planeten som for vores kolleger og medmennesker. Er personaleforholdene helt optimale, eller trænger de til at blive taget op til revision? Kan du planlægge dine ressourcer på en måde, der gavner såvel personalet som budgettet og klimaet? I nogle tilfælde kan det handle om noget så enkelt som at bruge færdige produkter i stedet for at lave alt fra bunden. 
  • Eksternt. Få overblik over inventaret. Er din take away-emballage, dine poser, beholdere, servietter og andre småting bæredygtige? Er den take away-service, du bruger, motoriseret, eller leveres din mad med cykelbud? Hvordan arbejder take away-virksomheden selv med bæredygtighed, og har de en ordentlig personalepolitik? Vælg så godt et alternativ som muligt. Det betaler sig i det lange løb og bliver sandsynligvis værdsat af dine gæster.

4. Vær proteinbevidst

5 tips til din plantebaserede menu

00:00

  • Reducer det røde kød. Vælg miljømærkede fisk, fjerkræ og frem for alt nordisk vildtkød. Reducer brugen af komælksprodukter, og brug lagret ost af komælk som den delikatesse, den er: Sats på kvalitet i stedet for kvantitet.
  • Lav plantebaseret mad! Nordiske bønner, ærter og linser kan bruges i alt fra ovnretter og farsretter til salater, sandwich og supper. Og glem ikke alle de nye vegetarprodukter! At vælge grønt protein bliver mere og mere almindeligt, hvilket gør, at gæsterne i dag regner med, at der er gode grønne retter på menuen. Med nogle smarte produkter kan du helt fra starten gøre din menu valgbar for flere gæster. Brug f.eks. HELLMANN'S Vegan i stedet for traditionel mayonnaise eller NoMince i stedet for traditionel kødfars. Det kan også været smart at udskifte de sædvanlige komælksprodukter med plantebaserede produkter, da du i så fald ikke bare når de gæster, som spiser grønt, men også gæsterne med laktoseintolerance og mælkeproteinallergi.

5. Vælg råvarer, der er i sæson

At vælge lokale råvarer i sæson er både et bæredygtigt, økonomisk og smagsmæssigt klogt valg. Men grønt, der kan opbevares om vinteren, er også af stor værdi. For at forlænge sæsonen kan du bruge konserveringsmetoder, som syltning, confitering og tørring.

Produkter
Opskrifter
Opskriftsamling
Menu