Hvordan komponerer man egentlig den ultimative salat? Hvilke elementer har man brug for – og hvordan kan man, med små enkle midler, forkæle sig selv med en salat? Her får du svaret.
Den ultimative komposition
Det bedste råd, når det kommer til salat, er at betragte salaten som enhver anden ret. At bruge både varme og kolde ingredienser, det sprøde og det cremede bløde i samme ret giver en frisk og dejlig oplevelse, der er svær at slå.
Tip!
Grillet romaine + ramsløgsolie og vesterhavsost/parmesan = en uimodståelig kombination.
Find det sprøde frem
I de fleste gode salater bor en sprød komponent. Hvilken slags er dog en smagssag, og der er jo en bred vifte af lækkerier at vælge imellem, lige fra små ristede sesam- og solsikkefrø til lidt større græskarkerner, mandler og nødder. Fælles for hele paletten af sprødhed er dog, at disse ingredienser også bidrager betydeligt med smag, gode næringsstoffer og øget mæthedsfornemmelse.
En anden væsentlig kilde til sprødhed i salat er selvfølgelig croutonen. Så hvorfor ikke gøre det til reglen snarere end undtagelsen at skære brød, der har set bedre dage, ud i crouton-størrelse og fryse det ned? Husk, at de bliver bedst, hvis du steger dem i en kombination af olie og smør.
Lav en gourmetsalat
Af en eller anden grund har salaten ikke en specielt høj status i vores branche. Men du kan hæve den med et snuptag. Bland en masse dejlige urter i din salat, eller luk op for naturens spisekammer, og mæsk dig med vilde urter og kystens planter. Kombiner med skaldyr for et ekstra strejf af luksus.
Dressed for success
En salat – hvad enten den bruges som tilbehør eller som en ret i sig selv – bliver sjældent bedre end de ingredienser, du bruger. Brug med andre ord lidt tid på at undersøge, hvordan du kan løfte dine salater til hidtil usete højder.
Men nok snak – nu skal der laves salater. Nedenfor ser du vores favoritter.